Gezondheid

Burgeronderzoek hitte

De gevolgen van hitte op gezondheid en gedrag

Door klimaatverandering krijgen we steeds vaker te maken met warme zomers en hittegolven. Deze hitte kan invloed hebben op de gezondheid, met name bij ouderen of mensen met onderliggende ziekten. In steden kan het nog warmer worden dan op het platteland, doordat gebouwen en straten veel warmte vasthouden. Bomen, planten, vijvers, meren en kanalen kunnen ervoor zorgen dat het minder warm wordt in steden. Het doel van dit project is om te onderzoeken wat hitte doet op de gezondheid en het gedrag van mensen en wat de invloed van woonwijk karakteristieken, zoals de aanwezigheid van bomen, planten en water, hierop is. Wij nodigen u van harte uit om deel te nemen aan dit wetenschappelijk onderzoek.

Door klimaatverandering krijgen we steeds vaker te maken met warme zomers en hittegolven. Deze hitte kan invloed hebben op de gezondheid, met name bij ouderen of mensen met onderliggende ziekten. In steden kan het nog warmer worden dan op het platteland, doordat gebouwen en straten veel warmte vasthouden. Bomen, planten, vijvers, meren en kanalen kunnen ervoor zorgen dat het minder warm wordt in steden.

Het doel van dit project is om te onderzoeken wat hitte doet op de gezondheid en het gedrag van mensen en wat de invloed van woonwijk karakteristieken, zoals de aanwezigheid van bomen, planten en water, hierop is.

Dit onderzoek bestaat uit het invullen van een aantal vragenlijsten voor, tijdens en na een warme periode in de zomer. Wanneer u deelneemt aan dit onderzoek, zult u op 3 momenten vragenlijsten ontvangen: 1. Nadat wij uw aanmelding verwerkt hebben, ontvangt u per email een uitnodiging om de eerste vragenlijst in te vullen. Hierin zullen vragen gesteld worden over uw persoonskarakteristieken, woonsituatie, gezondheid en lichaamsbeweging. Het duurt ongeveer 15-20 minuten om deze vragenlijst in te vullen. 2. Tijdens een hittegolf of warme periode (tenminste 3 dagen een buitentemperatuur van 25°C of meer) sturen wij u gedurende enkele dagen een aantal korte vragen toe over de temperatuur in uw huis, hoe u de hitte ervaart en hoe u zich voelt. Het duurt ongeveer 2 à 3 minuten per dag om deze korte vragenlijst in te vullen. 3. Tot slot zullen we u na afloop van de hittegolf of warme periode een laatste vragenlijst sturen met vragen over uw gezondheid, hittebeleving en maatregelen die u genomen heeft om minder last van de hitte te hebben. Het kost u ongeveer 10-15 minuten om deze vragenlijst in te vullen. De vragenlijsten worden per e-mail naar u toegestuurd, dus u hoeft voor dit onderzoek niet naar het Radboudumc te komen.

Iedereen van 18 jaar en ouder kan deelnemen aan het onderzoek.

Uitgebreide informatie over het onderzoek kunt u lezen in de proefpersoneninformatiebrief.

Proefpersonen informatie

Welke metingen voeren we uit?

  • Online vragenlijsten
  • Hittebeleving

Doe jij ook mee met dit onderzoek?

Wilt u deelnemen aan de BENIGN studie? Vul dan het aanmeldformulier in. Wij nemen dan per e-mail contact met u op.

Aanmelden voor dit onderzoek
Heb je nog vragen?

Interesse in onze onderzoeken?

Heb je vragen of wil je graag deelnemen aan een onderzoek? Neem dan telefonisch of per e-mail contact met ons op. Je kunt ook ons contactformulier gebruiken! Vermeld altijd de naam van de studie.

"*" geeft vereiste velden aan