Wandelen

4Daagse onderzoek 2023

‘The Walk of the World’, het grootste wandelevenement ter wereld. Vier dagen lang wandelen tientallenduizenden enthousiastelingen 30, 40 of 50 km op een zelfgekozen tempo door de omgeving Nijmegen. En dat al meer dan 100 jaar. Deze langdurige inspanning brengt van alles te weeg in het lichaam en dat is natuurlijk reden voor onderzoek.

 

Een verhoogde bloeddruk is een veelvoorkomend probleem in de Westerse samenleving, met name bij ouderen. Ongeveer 6% van de Nederlandse bevolking gebruikt plaspillen (diuretica) als medicijn tegen een hoge bloeddruk. Echter, het gebruik van plaspillen vergroot ook het risico op uitdroging, met name in condities die van nature al een uitdaging vormen voor de vochthuishouding zoals inspanning en/of tijdens warme zomerse dagen. Uitdroging zorgt voor duizeligheid, een verminderde temperatuurregulatie, maar het kan ook zeer ernstige gezondheidsgevolgen met zich meebrengen zoals hartfalen en nierfalen. Of wandelaars die plaspillen gebruiken vaker uitdrogingsverschijnselen en een verstoorde temperatuurregulatie hebben tijdens fysieke inspanning in een warme omgeving dan niet-gebruikers is onbekend. Daarom willen we dat graag tijdens het Vierdaagse Onderzoek van 2023 gaan onderzoeken. Tevens willen we tijdens het onderzoek in kaart gaan brengen wat de invloed is van de kleur van het shirt dat u draagt op de temperatuurregulatie tijdens het wandelen. Uit eerder onderzoek blijkt namelijk dat zwarte objecten en dus ook kleding meer warmte opnemen dan witte objecten. Dit zou er voor kunnen zorgen dat de lichaamstemperatuur sneller oploopt wanneer wandelaars donkere kleding dragen. Het effect van kleding op de temperatuurregulatie is een tweede doel van het Vierdaagse Onderzoek van 2023.

Als u mee doet aan het onderzoek, dan verzoeken we u om op de zondag of maandag voorafgaand aan de Vierdaagse een bezoek te brengen aan ons onderzoekscentrum gelegen direct aan de Wedren. Tijdens dit eerste bezoek zullen we basismetingen bij u afnemen. Daarnaast wordt u voorafgaand en na afloop van iedere wandeldag in het onderzoekscentrum verwacht voor aanvullende metingen. Voor het onderzoek naar het effect van kleur van kleding willen we u vragen om gedurende de 4 wandeldagen in een shirt te lopen dat u van ons krijgt. Iedere dag wandelt u in een ander shirt dat wisselt qua kleur (wit of zwart). Na afloop van de wandeldag doen we de volgende aanvullende metingen in het onderzoekscentrum: uw lichaamsgewicht, het afnemen van een buisje bloed en urine, het meten van uw bloeddruk en het invullen van een aantal vragenlijsten. Ook willen we uw temperatuurregulatie in kaart brengen. Dit zullen we middels een kleine sensor doen die op de huid geplakt kan worden. In een kleine groep zullen we ook metingen van de lichaamstemperatuur doen middels een temperatuurpil. Als u hiervoor in aanmerking komt, dan zullen we apart contact met u opnemen. Meer informatie over het onderzoek kunt u vinden in de informatiebrief.

Inspanning en een actieve leefstijl zijn ontzettend belangrijk voor een goede gezondheid. Echter, slechts 44% van de Nederlanders van 18 jaar en ouder voldoet aan de beweegrichtlijnen en dit percentage daalt naarmate men ouder wordt. Een actieve leefstijl speelt bij de preventie van ziekten een grote rol. Deelnemers aan de Nijmeegse Vierdaagse vormen een unieke groep, maar liefst 92% van de deelnemers is het hele jaar door actief, en heeft dus een actieve leefstijl. Daarom vormen deelnemers aan de Vierdaagse een unieke onderzoeksgroep om de relatie bewegen en gezondheid beter in kaart te brengen. Sinds 2007 doet de afdeling Medical Biosciences – Fysiologie van het Radboudumc onder leiding van professor Hopman grootschalig onderzoek uit bij de deelnemers aan de Vierdaagse. In eerste instantie met name gericht op de lichaamstemperatuur, vochthuishouding en belasting voor het hart tijdens het wandelen. Later is er ook onderzoek gedaan naar specifieke doelgroepen of interventies. Denk hierbij aan onderzoek bij wandelaars met hartfalen, knieklachten, een hoge bloeddruk of medicatie voor een hoog cholesterol. Daarnaast wordt er ook onderzoek gedaan naar het effect van eiwitsupplementen op het herstel van de wandelaars. Ook in de komende jaren wil het Radboudumc antwoord geven op belangrijke onderzoeksvragen door het blijven volgen van wandelaars.

Welke metingen voeren we uit?

  • Lichaamssamenstelling
  • Bloeddruk
  • Vochtbalans
  • Temperatuurregulatie
  • Signaalstoffen in het bloed
Heb je nog vragen?

Interesse in onze onderzoeken?

Heb je vragen of wil je graag deelnemen aan een onderzoek? Neem dan telefonisch of per e-mail contact met ons op. Je kunt ook ons contactformulier gebruiken! Vermeld altijd de naam van de studie.

"*" geeft vereiste velden aan